Udgivet i

Typer af tværfløjter

Se alle tværfløjter

Fløjtestørrelser

Piccolo i sort og sølv
Piccolofløjte

Som med de fleste instrumenter findes tværfløjten i forskellige størrelser, som er afgørende for hvor dybt og lyst, de kan spille. Den mest almindelige tværfløjte kaldes – udover tværfløjte – også blot for fløjte eller C-fløjte. Overordnet inddeler man fløjtefamilien i følgende størrelser:

  • Piccolofløjte (klinger en oktav over tværfløjten)
  • Tværfløjte (dybeste tone er nøglehuls-C – man kan dog udskifte C-foden med en H-fod/B-fod, så den dybeste tone bliver H/B)
  • Altfløjte (klinger en kvart under tværfløjten)
  • Basfløjte (klinger en oktav under tværfløjten)

Der findes flere slags fløjter, men disse er de mest almindelige.

Begynder- og skolefløjter

Hvis man starter på en almindelig tværfløjte, kræver det, at man har arme, der lange nok til at nå hele vejen til enden, samtidig med, at disse arme skal være stærke nok til at bære instrumentet, som er lavet af metal. Man kan dog sagtens begynde tidligere, hvis man i stedet starter på nogle af de begynder-modeller, der er udviklet særligt til børn.

Hvis man spiller blokfløjte og gerne vil lære at spille tværfløjte, kan det være en god idé at starte med en overgangstværfløjte. Læs mere om overgang fra blokfløjte til tværfløjte her.

Den korte fløjte – bøjet hovedstykke

Tværfløjte med bøjet mundstykkeEn fløjte bliver nødt til at have en bestemt længde for at tonerne passer. Hvis man bare gjorde den kortere, ville alle tonerne blive for høje. For at gøre fløjten tilgængelig for korte arme, har man lavet det bøjede hovedstykke, så luften passerer gennem samme afstand, men selve fløjten udefra bliver mere kompakt.

Også i den anden ende kan man skære lidt af vægten af ved at undlade den tunge C-fod og i stedet have D som dybeste tone

Plast – det lette alternativ

jFlute

Børnetværfløjte med buet halsNUVO har udviklet et par begynderfløjter i et stærkt plast-materiale, som vejer noget mindre end metal-modellerne. De findes i to udgaver – med og uden bøjet hoved. Fløjten med bøjet hoved kaldes jFlute. C-foden er også udeladt på denne fløjte, så lettere og mindre fås fløjter ikke.

Student flute

skoletværfløjte inkl. kasseKroppen på jFlute er identisk med kroppen på NUVOs anden begynderfløjte, nemlig deres “student flute” eller skolefløjte. Denne fløjte er magen til en almindelig tværfløjte blot produceret i holdbar plast, der vejer væsentlig mindre end metal-fløjterne.

Plast – også det billige alternativ

Udover at være lettere for barnearme at håndtere, er plastfløjterne naturligvis også noget billigere, hvorfor de er et rigtig godt udgangspunkt, når man skal prøve den nye interesse af. NUVOs skolefløjter er også ideelle, hvis man skal bruge større partier til holdundervisning på f.eks. musikskoler, så investeringen ikke nødvendigvis griber om sig.

Træblæser uden træ

Tværfløjten blev oprindeligt produceret i træ, men nu om dage er det mest almindeligt at se fløjter i metal. Guld er meget eftertragtet for sin varme og bløde klang, men da det er bekostelig affære at anskaffe en guldfløjte, er sølv det mest almindelige materiale. Skolefløjter er typisk lavet af en metal-legering, som minder om sølv, men som er billigere. Jo mere af fløjten, der er produceret i sølv, jo dyrere og bedre klang.

Vælg din tværfløjte her