Udgivet i

Typer af klarinetter

Klarinetstørrelser

Begynderklarinet i sort fra JupiterEn klarinet er en træblæser med enkelt rørblad i mundstykket. De mest almindelige er Bb-klarinetten (eller lidt sjældnere A-klarinetten) – også kaldet sopranklarinet – og Eb-klarinetten, som er den mindste klarinet. Der findes også alt-klarinet i Eb (eller bassethorn i F) og basklarinet i B. Meget sjælden er kontrabasklarinetten, som er meget dyb (og stor).

Boehm-systemet

Klarinettens stamfader er skalmejen, som man mener er en videreudvikling af blokfløjten. I 1839 udviklede Hyacinthe Klosé et forenklet fingersystem inspireret af et lignende system til tværfløjte udviklet af Theobald Böhm. Pga. de mange ligheder med Böhm’s fingersystem, valgte Klosé også at kalde dette nye fingersystem til klarinet for Boehm-systemet.

I især Tyskland og Østrig bruges også det tyske Oehler-system udviklet af Oskar Öhler. Dette system har bl.a. flere klapper, som afhjælper intonationsproblemer og akustiske udfordringer.

Klarinettens registre

Klarinetten har et omfangsrigt fingersystem med både huller og klapper, og registerklapperne gør det muligt for klarinetten at spille i hele fire meget forskellige registre.

  • det dybe register (skalmej-registeret), der har en meget blød klang
  • mellemlejet
  • overblæsningsregisteret, der har en klar, lys klang
  • det høje register, der sjældent anvendes

Begynder- og skoleklarinet

2 børn spiller på klarinetterKlarinetten er en træblæser og produceres i særlige træsorter som grenadille og lignende, men pga. træets lette modtagelighed overfor kulde og fugt, ser man også profesionelle klarinetter i f.eks. gummi (ebonit) eller trækomposit. Begynder- eller skoleklarinetter er typisk produceret i forskellige typer af kunststof – plast eller syntetisk harpiks.

Hvis man spiller blokfløjte og gerne vil lære at spille klarinet, kan det være en god idé at starte med en overgangsklarinet. Læs mere om overgang fra blokfløjte til klarinet her.

Alle klarinetter