Udgivet i

Tema: Leg med klokker og enkeltstave

to børn spiller på store enkeltstående klangstave metallofoner med to køller hver

Her er lidt fif og lege til dig, som gerne vil lege med klokkespil og xylofoner med dit barn. Som regel følger der et lille nodeark med, når man køber et stavspil. Så kan man spille korte, lette melodier efter farver, node-navne eller tal. Men jeg synes også, det kan være sjovt at lege med instrumenterne på en anden måde, hvor man bedre kan inddrage barnet og uden at skulle spille efter noder.

Dette er et indlæg under temaet stavspil (altså instrumenter, hvor man spiller på stave/taster), men i dette indlæg tager jeg også klokkerne med, da de er nært beslægtede med klokkespillet og rigtig sjove at lege med.

Håndklokker

et udvalg af klokkespilsklokker med toner

Håndklokker er toneklokker, som har en tone hver, og som man derfor kan kombinere på et utal af måder. Man kan tage alle tonerne i f.eks. en oktav, eller man kan vælge nogle få toner ud. At klokkerne er enkeltvis giver også mulighed for at dele klokkerne mellem flere personer, så alle får en eller to toner. Det giver mange muligheder for at spille sammen. Man kan synge og akkompagnere med klokkerne, eller man kan spille melodier sammen, hvor man så skal huske, hvornår ens tone skal spilles. Man kan også lege helt frit med dem og lade den umiddelbare indskydelse råde.

Enkeltstave

Enkelttoner klokkespil i boomwhackers-farver med fire filtkøllerEnkeltstavene er et stavspil med uafhængige enkelttoner ligesom håndklokkerne. Man kan altså bryde tonerækken op og vælge ud, som man har lyst til.

Det er sådan set kun fantasien, der sætter grænser, når man leger med instrumenterne. Prøv jer frem med to-klange eller tre-klange (altså to eller tre toner sammen), og lyt efter – og sæt ord på – hvad der lyder “godt” og harmonisk, og hvad der lyder disharmonisk. Der er måske nogle klange, som virker glade, mens andre virker triste eller måske endda uhyggelige eller ildevarslende. Brug klangene og tonerne til at snakke om lyd, stemning og tonehøjde (sammenlign f.eks. to toner – hvilken er dybest og hvilken er lysest). Men husk også at spille løs, og øv jer i temposkift (hurtigt og langsomt) og dynamisk vekslen (svagt og kraftigt). På den måde kan man lege med de musikalske parametre og lære at udtrykke sig præcis på samme måde, som man bruger sproget og stemmens lignende skift i dynamik, tempo, toneleje osv.

Sammenspil

Både håndklokker og enkeltstave kan bruges til akkompagnement i sammenspilssituationer eller til melodispil. Det smarte er, at man kan aktivere mange mennesker på én gang ved at dele instrumentet op i flere instrumenter, og det er let og overskueligt for den enkelte kun at skulle forholde sig til præcis de toner, der skal bruges og ikke til et helt instrument, hvor man skal huske, hvilke toner man skal bruge.

Rigtig god fornøjelse med musiklegene!