Udgivet i

Typer af blokfløjter

goldon blokfløjter i flere farvevarianter

Blokfløjtestørrelser

Den mest almindelige blokfløjte blandt børn og begyndere er sopranblokfløjten, også kaldet descant. Blokfløjten findes dog også i en række andre størrelser, præcis som andre blæseinstrumenter. Alle vores blokfløjter er sopranblokfløjter, med mindre andet specifikt er angivet (f.eks. “Alt-blokfløjte”). Du kan se omtrentlige længder og størrelser på de mest almindelige fløjter her:

  • Sopranino – 24cm
  • Sopran / descant – 31cm
  • Alt / treble – 47cm
  • Tenor – 64cm
  • Bas – 94cm

Se evt. mere om blokfløjtestørrelser i videoen herunder (på engelsk).

Begynderblokfløjte

Suzuki har udviklet en blokfløjte særligt til børn, der skal begynde at spille blokfløjte. Den er lidt kortere end den almindelige sopran-blokfløjte, og så er kanten omkring hullerne hævet en anelse, så man bedre kan mærke, hvor hullet er – og om man dækker hele hullet med fingeren.

Se mere om Suzuki Prerecorder her:

Blokfløjte-materialer

En blokfløjte kan laves af både plastik og træ. De fleste begynder med en blokfløjte af plastik – også kaldet en skoleblokfløjte. De kan sagtens stemme fint og er et godt opstartsinstrument, hvis man ikke vil bruge for mange penge på et dyrt instrument, inden man har prøvet interessen af.

Se bl.a.:

I mellemkategorien ligger de blandede fløjter med mundstykke af plast og krop af træ. Igen et godt begynderinstrument, som ikke behøver at være så dyrt, men som får noget af “træ-klangen” med.

Se bl.a.:

Til sidst er der blokfløjterne af træ, som fås i utallige prisklasser. En træ-blokfløjte har en dejlig varm og “træet” lyd.

Se vores træblokfløjter her:

Barok- eller tysk greb

Når man skal vælge en blokfløjte, er det vigtigt, at man ved, om man skal bruge en fløjte med barok-greb eller tyske greb. En barok-fløjte har dobbelthuller i de to nederste huller på fløjten. Dvs. at højre hånds ringe- og lillefinger skal dække over enten et eller to huller og kan altså lave halv-toner ved hjælp af dobbelthullerne. De tyske fløjter bruger ikke dobbelthuller, men har to huller nederst på samme størrelse, som de andre huller på fløjten.

Tysk greb er ikke så udbredt i Danmark.

Se vores blokfløjter med tysk greb her:

Alle blokfløjter