Her finder du en guide til dig, der leder efter den helt rigtige gave til et barn. Guiden indeholder en aldersinddelt oversigt over velegnede musikinstrumenter til babyer og børn. Du kan også finde et særligt udvalg af sangbøger, som er velegnede til forskellige alderstrin.
Gaver fra 0 år
Hvis du skal finde en gave, som det helt lille barn kan få glæde af med det samme, så skal du lede vælge et rasleinstrument, f.eks. rasleæg og rytmedyr. Instrumenterne er lette at få fat i for en lille hånd, og motorikken skal ikke være særligt udviklet for at barnet kan få en lyd ud af dem. Når barnet kan gribe og holde fast, kommer rasle-lyden af sig selv, når barnet bevæger instrumentet. Barnet oplever derfor, at det “kan noget” – at det selv kan skabe en lyd med sine bevægelser. Når barnets legetøj giver en lyd fra sig, skærper det interessen for lyd og dermed høresansen; ting har ikke kun farver og føles på en bestemt måde, de kan også afgive en lyd, som barnet selv kan skabe med sine bevægelser. I kategorien Rytmeinstrumenter finder du masser af inspiration til musiklegetøj til spædbarn og baby. Maracas anbefales først fra 1 år, da de har et skaft, som det lille barn kan få i halsen.
Er der en voksen med til at lege med instrumentet, er der lidt flere valgmuligheder. Klokkespil, klokker og xylofoner har en rigtig fin lyd, som, babyer synes, er spændende. Dem bruger man også til babyrytmik/babybongo og babysalmesang, fordi de klinger så fint og har en spinkel lyd, der ikke larmer for meget.
Bongotrommer fås i forskellige størrelser, og de er sjove for børn og voksne at lege sammen med. Man kan f.eks. sidde overfor hinanden og spille sammen eller skiftes til at slå. Så snart barnet kan sidde (ca. 6 mdr), kan man begynde at få sjov ud af trommerne. Det samme med klavererne. Når barnet kan sidde, synes det, at det er sjovt at spille løs på tangenterne.
Gaver fra 1 år
Rasleinstrumenter er stadig sjove, når man er 1 år, så rasleæg, maracas og forskellige rytmedyr er gode som gave. Motorikken er bedre udviklet, og man kan begynde at rasle på en mere kontrolleret måde. Barnet begynder også at få fornemmelsen af, at det “spiller musik”, når det leger med sine instrumenter. Fra 1-årsalderen kan man begynde at introducere forskellige slags trommer; mini-bongotrommer og håndtrommer – generelt set instrumenter med en større flade, som barnet kan ramme uden alt for høje krav til finmotorikken. Et 1-årigt barn kan dog godt have sjov og glæde af at spille løs på et legetøjsklaver og en xylofon eller et klokkespil, selvom det stadig er for svært at ramme bestemte toner.
Gaver fra 2 år
Den store tumling på 2+ kan begynde at spille på lidt større instrumenter; bongotrommer, legetøjsguitarer (1/8 af almindelig størrelse), men også blæseinstrumenter som fløjter, mundharmonikaer, kazoos og forskellige legetøjsblæseinstrumenter. Når barnet bliver så stort, at instrumenterne også begynder at få en vis størrelse, melder overvejelserne om fordele og ulemper ved legetøj frem for rigtige instrumenter. Der findes masser af sjove legetøjsinstrumenter, som f.eks. saxofoner og trompeter, der er meget nemme at spille på og ikke kræver nogen særlig teknisk kunnen. Barnets umiddelbare glæde og lyst til musikken kan dermed blive styrret, og måske kan man vække interessen for senere at gå videre til rigtige messingblæsere, træblæsere, guitarer osv. Legetøjsklaverer og stavspil (xylofoner og klokkespil) bliver efterhånden nemmere for barnet at spille kontrolleret på – og ramme bestemte toner.
Gaver fra 3-4 år
I 3-årsalderen kan man begynde at introducere marchtrommer/lilletrommer, små congaer (junior og mini) og trommesæt (se under kategorien Trommer). Man kan rykke en størrelse op i guitar fra 1/8 til en begynderguitar på 1/4 af voksenstørrelse. Ellers er der ikke nogen kategorier-instrumenter, som et 3-årigt barn ikke kan begynde at stifte bekendtskab med. Man skal gå efter simple fløjter som trækfløjter, fuglefløjter og panfløjter med hjælpemundstykke, og under Blæseinstrumenter findes også en masse lettilgængelige instrumenter til en 3-årig. Man kan så småt begynde at lære klaverer og stavspil rigtigt at kende og snakke om tonehøjde og endda begynde at spille små melodier sammen med en voksen.
Gaver fra 5-6 år
I 5-6-årsalderen er det stadig sjovt at lege med legetøjsinstrumenter, men barnet kan sagtens begynde at spille rigtige instrumenter, hvis det har lyst. Begynderguitarer anbefales i størrelse 1/4-1/2 af voksenstørrelse, og de fleste trommer (f.eks. bongo og conga) og mindre trommesæt og cajoner vil kunne mestres af barnet, der ligger mellem børnehave- og skolealderen. Blokfløjten er også et godt begynderinstrument til det lille skolebarn, ligesom stavspillene (xylofoner og klokkespil) er rigtig gode til f.eks. musikalsk legestue. Instrumenter, hvor tonen/lyden kommer af sig selv, når man slår eller trykker (klaverer, stavspil, slagtøj m.v.) er altid gode til de første egentlige musikalske udfoldelser, da man ikke selv skal stemme instrumentet eller skabe tonen med munden. Instrumentvalg i denne alder afhænger også meget af barnets tekniske formåen, koncentrationsevne og tålmodighed. Man kan f.eks. spørge sig selv, om musikken skal bruges til kreativ, social og udviklende leg, eller den skal bruges til egentlig musikalsk læring og “dannelse”. Vil barnet gerne arbejde mere seriøst med musik, må man ikke slække på kvaliteten, da man ellers vil give barnet en dårlig oplevelse med den nye fritidsinteresse. Gode musikinstrumenter vil hurtigere give et godt musikalsk resultat – især for nybegynderen.